naar Kennisbank

Online groeien? Breng eerst de digitale volwassenheid in kaart

Blog
26 januari 2021
Graphic One Graphic Two

Het is een doelstelling die bij veel organisaties hoog op de agenda staat: online groeien. Digitaliseren of digitaal transformeren is daar onlosmakelijk mee verbonden. We zien bedrijven vol enthousiasme aan de slag gaan met digitale technologieën; goed bezig! Maar succes is niet gegarandeerd als je een digitale technologie willekeurig inzet. Succesvol digitaal transformeren is namelijk veel meer dan alleen het inzetten van slimme digitale technologie.

Uit ervaring weten we inmiddels dat online groeien begint bij het in kaart brengen van de digitale volwassenheid (digital maturity) van jouw organisatie. En daar hebben we een handig hulpmiddel voor ontwikkeld!

Wat is digitale volwassenheid?

De digitale volwassenheid van een organisatie geeft aan hoe deze omgaat met de organisatorische, informatietechnische en technologische uitdagingen van een digitale transformatie. Dus: hoe hoger het volwassenheidsniveau hoe groter beter een organisatie in staat is om succesvol te zijn in het digitale tijdperk waarin wij nu leven. Bron: TIMAF

Want we merken dat veel organisaties het lastig vinden om een goed (objectief) beeld te krijgen van hun digitale volwassenheid. Het management heeft vaak een ander beeld dan de collega’s op de werkvloer, ervaren collega’s hebben andere verwachtingen dan jonge collega’s en een ICT-medewerker heeft totaal andere prioriteiten dan de collega van sales of marketing. Om wat voorbeelden te noemen:

  • Het management wil graag datadriven werken, maar op de website zijn geen meetpunten of call-to-actions ingericht
  • De interne processen moeten worden gedigitaliseerd, maar er wordt niet of nauwelijks gekeken naar de wensen en behoeften van de klant

Online groeien: bepaal jouw startpunt met de Digitale Ambitie Scan

Een goed en realistisch beeld helpt je dus bij het creëren van de juiste verwachting en bepaalt uiteindelijk in hoeverre je nieuwe website, webshop of klantenportaal ook echt succesvol is. Deze constatering was voor ons reden genoeg om hier een hulpmiddel voor te ontwikkelen: de Digitale Ambitie Scan. Een handig meetinstrument die jouw digitale volwassenheid in kaart brengt aan de hand van 30 stellingen in 5 thema's die van belang zijn voor de digitale transformatie:

  • Klant
  • Cultuur
  • Technologie
  • Organisatie
  • Inzicht

Na het invullen van de Digitale Ambitie Scan ontvang je een korte analyse van jouw score in je mailbox: welke onderdelen hebben aandacht nodig? Van daaruit kun je meteen aan de slag met concrete tips & tricks voor jouw specifieke volwassenheidsniveau.

Tip: Laat collega’s van verschillende afdelingen en disciplines de scan invullen. Je krijgt zo een organisatiebreed beeld en juist de (waarschijnlijk) verschillende scores brengen de grootste aandachtspunten in kaart. Heb je inzicht in digitale volwassenheid van jouw organisatie?

Wat heeft jouw organisatie nodig om digitaal te groeien?

Doe onze Digitale Ambitie Scan. Binnen 10 minuten ontdek je hoe het staat met jullie digitale volwassenheid én krijg je antwoord op de vraag: wat moet je aanpakken om op digitaal gebied écht verder te komen? We bieden je concrete tips & tricks in een korte analyse.

Meer weten?

Heb je de Digitale Ambitie Scan gedaan en/of een goed beeld de digitale volwassenheid binnen jouw organisatie? We helpen je graag bij de volgende stap(pen) in de richting van online groei!  Neem contact met ons op voor een advies dat is gebaseerd op jouw specifieke situatie en de uitkomsten van de scan.

Een artikel door:
Marco
Digitaal adviseur
Dossier: Digitale transformatie

Dossier: Digitale transformatie

Wil je meer tips & tricks omtrent de digitale transformatie? Vanuit onze ervaring schreven we al verschillende artikelen over dit onderwerp. Deze hebben we voor je gebundeld!