Scroll
naar Cases

Eenvoudig en snel informatie uitwisselen met de Smart Tooling App

WILA

WILA is een wereldwijd opererende machinefabrikant die al meer dan 85 jaar toonaangevend kantpers gereedschap en accessoires levert, voor zowel bouwers als gebruikers. De WILA buigtechnologie is te vinden in tal van dagelijks gebruikte producten, denk aan liften, keukens en roltrappen.

Kenmerken
  • Werkt samen met Frontis sinds 2012
  • Actief in de maakindustrie
  • Gelanceerd in 2018
  • Voor klanten van WILA

Uitdaging

Voor WILA is het belangrijk dat klanten de software die de kantbanken aanstuurt eenvoudig en snel kunnen voorzien van de meest actuele informatie over de buigmogelijkheden van het gereedschap. Dit is een uitdaging, zeker als (zoals in veel gevallen) het gereedschap bij de klant is geleverd via een dealer. In samenwerking met WILA, Mobius en Aemics hebben we gewerkt aan de oplossing voor dit vraagstuk: de Smart Tooling App.

Oplossing

Een kantpers voorzien van een WILA TIPS klemsysteem is uitgebreid met een Bluetooth-ontvanger en kan daardoor data uitwisselen met behulp van de Smart Tooling App. Het komt namelijk vaak voor dat kantbanken in een omgeving staan waar geen internetverbinding beschikbaar is. Belangrijk is dat de benodigde data eerst in een online omgeving via de app gedownload kunnen worden om vervolgens in een offline omgeving gedeeld te kunnen worden met het klemsysteem (via Bluetooth). Daarom is er gekozen voor een Native App, die zowel online als offline te gebruiken is en die gebruik maakt van de functionaliteiten van een smartphone: de camera voor het scannen van codes, het opslaan van data op de telefoon en Bluetooth om met het klemsysteem te verbinden.

Gebruiksvriendelijke user interface

Frontis heeft het design prototype voor de app gemaakt, die onmisbaar was bij het maken van de juiste beslissingen in het proces van data-uitwisseling tussen de devices. In designsprints werkten we de verschillende schermen uit en voerden we optimalisaties door om tot een gebruiksvriendelijke interface te komen. Want hoe eenvoudiger de user interface, hoe minder moeite de eindklanten hebben om de software up-to-date te houden! 

Nieuwe animatietechnieken

Binnen het doordachte ontwerp voor de interface zijn ook fraaie animaties toegepast, die het synchronisatieproces voor de gebruiker zo intuïtief mogelijk maken. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van 'Lottie animaties'. Dit is een library (ontwikkeld door Airbnb-ontwikkelaars) die het mogelijk maakt om After Effects animaties onder te brengen in Apps en andere toepassingen, zonder dat de performance hier onder lijdt. Het open-source framework 'React Native' (gemaakt door Facebook) waar de Native App in ontwikkeld is, werkt naadloos samen met Lottie.

Geavanceerde .NET Core API

Om data-uitwisseling tussen het ERP-systeem van WILA (waar alle gereedschappen gedocumenteerd staan) en de Smart Tooling App mogelijk te maken, heeft Frontis een geavanceerde API ontwikkeld in .NET Core. De API is voorzien van verschillende 'unit tests', waarbij delen van de API afzonderlijk van elkaar getest kunnen worden. Bijvoorbeeld: blijft de API goed werken bij een bepaalde invoer (goed of fout)? Dankzij deze geïntegreerde unittests kon de App foutloos opgeleverd worden.

Resultaat

Klanten van WILA kunnen met de Smart Tooling App hun tool of verpakking met meerdere tools eenvoudig scannen. Dit doen zij via de camera van de telefoon, die aangestuurd wordt door de app. Iedere tool of verpakking heeft een eigen DM-code (soort QR-code), die gescand kan worden. Deze DM code bevat een unieke numerieke waarde om WILA gereedschap te identificeren. Na identificatie kan de app alle gereedschapsdata downloaden om dit vervolgens direct te kunnen delen binnen de organisatie of zelfs om direct te streamen naar de nieuwe WILA klemming met Bluetooth-ontvanger. Deze data kan daardoor snel en foutloos worden ingevoerd in de kantpersbesturing, wat een grote tijdsbesparing oplevert voor de klanten van WILA.

De app is te downloaden in de App Store/Google Play.