In gesprek met... een back-end developer bij Frontis

23 oktober 2017leestijd 2 minutendoor Monique

Een back-end developer is een programmeur die verantwoordelijk is voor de back-end (achterkant) van een website, applicatie of programma. Een technisch specialisme dat niet voor iedereen is weggelegd. Monique sprak met Sjors, over zijn functie als back-end developer, 'Frum', focus en stereotypen.

Sjors kwam iets meer dan een jaar geleden naar Frontis. Waarom?

"Ik was bij mijn vorige werkgever continu bezig met productontwikkeling, dat betekent dag in dag uit bezig zijn met 1 product. Features toevoegen, niets anders dan programmeren. Leuk, maar op een gegeven moment was ik toe aan meer afwisseling. Dat is één van de belangrijkste redenen dat ik bij Frontis aan de slag ben gegaan."

En, is het wat je ervan verwacht had?

Ja, zeker: werken op projectbasis is lekker dynamisch. Vanuit verschillende disciplines ga je voor een mooi project. Het is een hele andere tak van sport, maar ik ben er fan van."

Wat is er zo dynamisch aan het werken bij Frontis? 

Je gaat je verdiepen in verschillende branches omdat je de 'inside information' nodig hebt om zo goed te kunnen begrijpen wat je moet programmeren. Dat is wat anders dan gewoon een voorgekauwd technisch document uitwerken. Als back-end developer bij Frontis werk je gewoon actief mee aan een project. De ene keer is dat een API (koppeling) voor een bedrijf in de agrarische sector, de andere keer een boekingsstraat voor een vakantiepark of verschillende portalen voor de logisitieke afdeling van een internationale decoratiegroothandel.

Dat is inderdaad afwisselend en herkenbaar. Is het mogelijk om focus te houden met zoveel verschillende dingen te doen?

"Meestal wel, binnen onze 'Frum' regels (Frontis Scrum, agile werkwijze), kan ik mijn eigen plan trekken en er zo voor kiezen om de werkzaamheden in de 'sprint' efficient (lees: met focus) op te pakken. Maar een doorsnee dag bij Frontis bestaat in ieder geval niet."

Het klinkt langzamerhand als een cliché, maar in ons vakgebied heb je te maken met steeds weer nieuwe ontwikkelingen, hoe ga je daarmee om?

"Ik kies wekelijks mijn momenten om blogs te lezen. Van de interessante blogs maak ik een 'bookmark', indien mogelijk probeer ik dingen uit die toepasbaar zijn binnen de projecten die op dat moment spelen. Als het echt een belangrijke ontwikkeling is deel ik het met de andere developers, bijvoorbeeld in ons maandelijkse werkoverleg."

Bij programmeurs/back-end developers denken mensen vaak aan iemand die de hele dag achter de computer zit, 'nulletjes en eentjes' in te typen. Dat is niet zo, hé.

"Haha, nee, een mooie stereotypering. Natuurlijk zit ik veel achter de computer, maar naast programmeren zit ik ook vaak met klanten en/of collega's om tafel en heb ik telefonisch contact met opdrachtgevers. Maar dat ligt ook aan jezelf; als je dat leuk vindt kun je die ruimte pakken. Als je ambities hebt ben je breed inzetbaar."

Ok, maar leuke collega's zijn natuurlijk minstens zo belangrijk...

"Dat klopt. En die heb ik ook! Frontis is een leuke club, informeel en met wederzijds respect. En de werkomgeving is ook lekker open dankzij de opzet van het gebouw."

Dat is zo! Is er dan helemaal niets wat je nog mist bij Frontis?

"Nee, eigenlijk niet. Als je hier iets mist, ben je zelf niet pro-actief genoeg ;-)

MoniqueProjectmanager/MarCom
Meer dan 600 personen ontvangen onze nieuwsbrief met updates, wil jij dit ook?

Hoi, ik ben
en ik ontvang jullie nieuwsbrief met updates graag op