naar Kennisbank

Jouw digitale veiligheid begint met een sterk wachtwoord

Blog
05 oktober 2021

Oktober is de ‘Maand van de veiligheid’! Een mooi moment om stil te staan bij sterke, veilige en unieke wachtwoorden. Iedereen weet dat het belangrijk is, maar toch zien we nog vaak (te vaak!) dat men kiest voor iets dat gemakkelijk te onthouden is. Zo bleek uit analyse van wachtwoorden die in 2020 gelekt zijn, dat het overgrote deel zeer makkelijk te raden of binnen een paar seconden te kraken was. Slechts 44% van de wachtwoorden bleek uniek. Dus, is jouw wachtwoord Welkom01, voetbal123 of Banaan? Dan zijn onderstaande tips voor jou!

In deze blog:

Een sterk wachtwoord maken doe je zo

We gooien ze er gelijk maar in; onze tips voor een veilig en sterk wachtwoord. Zo kan jij zo snel mogelijk aan de slag met digitale beveiliging. Bescherming van je digitale gegevens is namelijk zowel voor jou persoonlijk als voor de bedrijfscontinuïteit van belang. Persoons- en bedrijfsgegevens zijn kostbaar. Een sterk wachtwoord voorkomt dat internetcriminelen gemakkelijk binnen kunnen dringen. Zorg ervoor dat al jouw (zakelijke) apparatuur in ieder geval met een sterk wachtwoord is beschermd. Dit zijn onze tips om een sterk wachtwoord te maken:

  • Maak een wachtwoord met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers én speciale tekens 
  • Zorg ervoor dat je unieke wachtwoord minimaal twaalf tekens lang is. Hier geldt: hoe langer, hoe sterker 
  • Gebruik geen persoonlijke informatie in je wachtwoord. Dit is door bekenden, of slimme cyber criminelen, gemakkelijk te achterhalen. Je naam, adres of geboorteplaats met geboortejaar zijn bijvoorbeeld geen sterke wachtwoorden 
  • Zorg er ook voor dat je geen woorden, hobby’s of namen van huisdieren in je wachtwoorden gebruikt die met jou geassocieerd kunnen worden 
  • Gebruik een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Dit houdt in dat je een aantal woorden uit een zin aan elkaar schrijft. Hier maak je ook weer gebruik van bovenstaande tips. Het voordeel van een wachtzin is dat deze relatief makkelijk te onthouden is. (Voorbeeld: Z0mer$MaaktHenk34c0ckta!ls); 
  • Zeker weten dat je een veilig wachtwoord hebt dat niet voor komt in lijsten met gehackte wachtwoorden? Kijk dan bijvoorbeeld op haveibeenpwned.com. Deze website houdt alle gelekte data bij. Zo kan jij eenvoudig checken of je mailadres of wachtwoord voor komt op gelekte lijsten op internet. 
  • Maak voor alles een uniek wachtwoord aan. Zo voorkom je, wanneer onverhoopt jouw gegevens van een dienst ‘op straat’ komen te liggen, dat al jouw andere accounts ook kwetsbaar zijn.

Hoe onthoud ik al die wachtwoorden?

Zoals je waarschijnlijk in de tips hebt gelezen, is het aan te raden (het zou verplicht moeten zijn 😊) om voor alle digitale diensten een uniek wachtwoord te gebruiken. Tenzij je een zeer getraind brein hebt, ga je al deze wachtwoorden niet onthouden. Maar daar is een handige oplossing voor: de wachtwoordmanager. Met een wachtwoordmanager heb je al je inloggegevens altijd bij de hand. Een slimme en veilige tool. Vaak hoef je niet eens meer je sterke wachtwoorden zelf te bedenken maar genereert de tool unieke, complexe en veilige wachtwoorden voor jou. Dankzij browserplug-ins of een app op je smartphone kun je al je wachtwoorden automatisch laten invullen wanneer jij ze nodig hebt. Deze oplossing zorgt er voor dat jij voortaan nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Namelijk die van je wachtwoordmanager.

De bekendste wachtwoordmanagers zijn LastPass en 1Password. Maar sommige browsers hebben tegenwoordig ook een ingebouwde wachtwoordmanager. Voorbeelden hiervan zijn Google Chrome en Safari. Daarnaast waarschuwen wachtwoordmanagers vaak wanneer een door jou gekozen wachtwoord voor komt in een datalek. Zo kun je op tijd je wachtwoord aanpassen als dit nodig is. Kortom, wachtwoordmanagers zijn zowel handig als veilig. Let wel, dat je voor deze tools ook een sterk wachtwoord gebruikt. Want ondanks dat wachtwoordmanagers een hoog beveiligingsniveau hanteren, kan het natuurlijk voor komen dat er een bug of kwetsbaarheid ontstaat.

Is alleen een sterk wachtwoord voldoende?

Alhoewel je met een sterk wachtwoord jouw digitale veiligheid al een stuk verbetert, is er nog een stap die je kunt nemen om ’s nachts rustig te kunnen slapen. Naast een veilig wachtwoord kun je bij veel digitale diensten ook een tweestapverificatie (Two Factor Authentication) instellen. Dit voegt een extra stap toe aan de inlogprocedure. Vaak gaat het om een aanvullende code die je dient in te vullen om te bevestigen dat jij het daadwerkelijk bent die inlogt op jouw account.

Two Factor Authentication

Inloggen met Two Factor Authentication (2FA) bevordert jouw digitale veiligheid en verkleint dus de kans op diefstal van accounts en digitale gegevens. Zoals hierboven beschreven gebruik je bij tweefactor-authenticatie een extra code om je mee te identificeren. Deze code ontvang je dan vaak via:

  • Een sms op een vertrouwd telefoonnummer 
  • Apps zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator 
  • Een USB-sleutel waar jij daadwerkelijk op een knop drukt om toegang te verlenen. Een voorbeeld hiervan is de Yubikey van Yubico.

Op deze manier krijgt een kwaadwillende die jouw wachtwoord in handen krijgt tóch geen toegang tot je account of gegevens. Deze extra beveiligingslaag maakt dit mogelijk.

Is het nodig om wachtwoorden regelmatig aan te passen?

Het snelle en simpele antwoord: nee. Maar – uiteraard is er een maar - dit is volledig afhankelijk van de sterkte van het door jou gekozen wachtwoord en een eventuele Two Factor Authenticator. Ook moet je wachtwoorden wél aanpassen als je meldingen krijgt van verdachte inlogpogingen of als er een datalek is bij een digitale dienst waar jij een account hebt. Maar over het algemeen is het met sterke, unieke wachtwoorden, wachtwoordmanagers en 2FA niet meer nodig om elke drie maanden je inlogcodes aan te passen.

Een artikel door:
Anton
Digital marketeer

Hulp nodig bij het genereren van een sterk wachtwoord?

Als digitaal partner denken we natuurlijk graag mee over jouw digitale veiligheid.