Menu

Project Comet: de nieuwe designtool van Adobe

Geblogd door: Sebastiaan Hemink
dinsdag 8 december 2015
Thema: Design
Sebastiaan Hemink
Afbeelding: comet-hero-screenshot

Project Comet: de nieuwe designtool van Adobe

⌚ Leestijd: 1 minuten

Bij Frontis werken we al jaren met de design- en prototypingtool Adobe Fireworks voor onze online projecten. Het heeft bijna dezelfde instrumenten als andere Adobe producten, met wat minder filters, maar met de duidelijke focus op het web maakt het voor ons een perfecte tool. Ik als 'zelfbenoemd' ambassadeur voor Adobe Fireworks sloot me aan bij diverse communities om zo een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het programma. 

Na aankondiging van de nieuwe Adobe Creatieve Cloud apps en diensten in 2013 en de mededeling dat Adobe stopte met de doorontwikkeling van Fireworks was het wel even schrikken. Petities werden gestart en de toegewijde fans, waaronder ikzelf. hebben van ons laten horen.

Photoshop is het... net niet
Adobe Fireworks is voor ons dé tool bij het ontwerpen van websites en webshops. Bij al onze ontwerpen passen we User Experience (UX) design toe. Iets dat ook in 2016 nog belangrijker wordt. Bij UX design ligt de focus op gebruikers en hun ervaring, dat zij de content vinden waar ze naar op zoek zijn. Gebruikers zijn geen robots, dus moeten we ze een optimale gebruikerservaring bieden: een krachtige combinatie van functies en emoties. 

Er is geen Adobe tool dat zich puur richt op User Experience (UX) design. Het feit dat Adobe Fireworks stopte, betekende dan ook een lege plek in de aangeboden tools. Ik zie om me heen dat Photoshop vaak 'misbruikt' wordt voor UX design, maar deze tool is hier niet specifiek voor gemaakt en dat merk je. Tools als Sketch en Invision zijn daardoor de afgelopen jaren ook erg populair geworden. Bij Frontis zijn we, ondanks de vele crashes, blijven werken met Fireworks: we bleven volhouden! Andere designtools zoals Sketch zijn onderzocht en uitgeprobeerd, maar toch bleven we wachten tot de lege plek door Adobe werd opgevuld...

Het wachten beloond: een nieuwe tool voor UX design
Tijdens een Adobe conferentie in Los Angeles in oktober 2015 kwam eindelijk goed nieuws: Project Comet. Met Project Comet lanceert Adobe een tool specifiek gericht op UX-design. In de nieuwe tool worden wireframing, visual design, prototyping en previewing in één tool samengebracht. Ik blij? Jazeker, ik sprong een gat in de lucht! Sinds de presentatie van Adobe tijdens de Dutch Design Week, waar nog maar een klein deel van de functionaliteiten werd gedemonstreerd, ben ik zo enthousiast dat ik bijna niet kan wachten tot het begin 2016 is. Project Comet zal dan eindelijk gelanceerd worden en de concurrentie aangaan met Sketch.

Ondertussen werken we bij Frontis nog even met diverse tools zoals Axure (wireframestool), Fireworks (designtool) en InVision (prototype en –previewtool). De nieuwe tool kan een mooie vervanger zijn voor al deze tools en stelt ons in staat om effectiever te werken.

Yes, ik ben beta tester!
Toen Adobe vroeg naar beta testers voor Project Comet, aarzelde ik geen moment. Dit was dé kans om nieuwe tool al eerder uit te proberen. Door contact te zoeken met product managers van Project Comet, kan ik dit jaar nog aan de slag als beta tester van de all-in-one tool. 

Meer weten over Adobe Project Comet?
Bekijk de Project Comet website