Menu

Native, web en hybrid: technieken voor mobiele apps

Geblogd door: Sebastiaan Hemink
donderdag 16 mei 2013
Thema: Techniek
Sebastiaan Hemink
Native, web en hybrid: technieken voor mobiele apps

Native, web en hybrid: technieken voor mobiele apps

⌚ Leestijd: 1 minuten

Een app is een app. Of toch niet? Er zijn verschillende technieken om mobiele applicaties te ontwikkelen. Hierbij onderscheiden we native apps, web apps en hybrid apps. Welke techniek uiteindelijk het beste is hangt af van uw specifieke toepassing en uw doelgroep. We hebben de belangrijkste kenmerken per techniek voor u uiteengezet.

Native apps

Een native app wordt voor een specifiek besturingssysteem gemaakt, zoals iOS of Android. Dat wil zeggen dat de applicatie gebruik maakt van de unieke eigenschappen van het desbetreffende platform. Daarbij communiceert de native app direct met de hardware van het mobiele apparaat, zoals de camera, de fotobibliotheek of het adresboek. Native apps zijn het meest geschikt voor zware games en rekenintensieve toepassingen, zoals Angry Birds, WhatsApp en Instagram.

Web apps

Web apps verschillen in de basis niet zoveel van gewone websites en webapplicaties, zij zijn alleen aangepast voor gebruik op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Web apps draaien in de browser van het mobiele besturingssysteem met als groot voordeel dat zij op elk besturingssysteem functioneren. Elke keer als een gebruiker een web app opent, wordt (een deel van) de applicatie gedownload vanaf het internet. Voor volledige functionaliteit heeft een web app dus wel een internetverbinding nodig. Bekende web apps zijn die van Gmail, YouTube en Telegraaf.

Hybrid apps

Hybrid apps maken gebruik van native- en webtechnieken. Zo gebruikt de hybrid app platformspecifieke code voor het benutten van de mogelijkheden van het mobiele besturingssysteem en maakt deze techniek daarnaast gebruik van algemene webtechnologieen die op elk systeem aanwezig zijn. Zo maakt de mobiele app van Facebook gebruik van de camera op een mobiel apparaat, maar wordt verder gebruik gemaakt van de webpagina's van de Facebook servers. Andere voorbeelden van hybrid apps zijn Nu.nl en LinkedIn.