Menu

"Hebben wij nou een blog over Pokémon Go?"

Geblogd door: Ruben Berendsen
woensdag 13 juli 2016
Thema: Techniek
Ruben Berendsen
Afbeelding: Pokemon3

"Hebben wij nou een blog over Pokémon Go?"

⌚ Leestijd: 3 minuten

Dat is de vraag die collega Remco verbaasd stelde. Ja, waarom niet? Pokémon Go is het gesprek van de dag, niet alleen tijdens de pauzes bij Frontis, maar ook op social media, TV en radio. Het is gewoon niet te missen en als developer vind ik het reuze interessant.

De app, die nog maar enkele dagen geleden is gelanceerd, is nu al een wereldwijde hype. Iedereen lijkt wel in de ban van deze nieuwe smartphone 'game'. En niet zómaar weer 'één of andere game'. Voor het eerst sinds de Wii is er weer een game uit waar ik het nut van inzie. Ik zal je vertellen waarom en probeer het kort te houden ;-)

In de ban van Pokémon
Toen ik 8 was keek ik het elke dag, de tekenfilm over fictieve wezens genaamd 'Pokémon'. De Pokémon (ja, meervoud zonder 's') worden gevangen en getraind door mensen. Deze zogenaamde 'Pokémon trainers' reizen de hele wereld over om deze beestjes te vangen. Ratten, draken, insecten... De Pokémon meesters trainden de wezens om met elkaar te vechten. Het doel en tevens de slogan van Pokémon: Gotta catch 'em all! 

Pokémon Go blaast de hype van destijds nieuw leven in met een augmented reality game. Het brengt de elementen van het Pokémon-gebeuren tot leven in het echte leven. Mijn leven nu dus ook.

Pokémon Go wordt omarmd door het grote publiek
iets wat voorheen nog niet echt lukte met augmented reality toepassingen

Het begin van iets groots?

Pokémon Go is (samen met Snapchat, wat je ook zeker moet proberen) het eerste grote, succesvolle augmented reality spel ter wereld. Want nee, augmented reality is niet nieuw (denk aan Layar) maar sloeg tot op heden nog niet echt aan bij het grote publiek. Met de komst van amusementstoepassingen als Pokémon Go en Snapchat, lijkt daar verandering in te komen.

Veel bedrijven zijn al bezig met augmented reality, bijvoorbeeld met brillen waarmee je dingen kunt projecteren in de echte wereld. Maar ondanks dat dit indrukwekkende innovaties zijn, is dit nog niet toegankelijk genoeg voor het grote publiek. Augmented reality brillen zijn nog te kostbaar en veel mensen kunnen het nut er (nog) niet van inzien. Maar als dit nu al mogelijk is met deze, nog relatief ruwe technologie op smartphones die nog niet eens specifiek ingericht zijn hiervoor, dan is er nog zoveel mogelijk! En daarom is de game het waard om serieus te nemen (en uit te proberen). Het is nu nog een game, maar straks misschien een technologie die ingezet kan worden voor allerlei andere toepassingen. Nuttige toepassingen waarmee je de virtuele wereld met de echte wereld verbind. Wie zal er volgen? Ik ben benieuwd!

Hoe zit het commercieel?

Bedrijven kunnen slim inspelen op Pokémon Go, zie hier een aantal leuke inhakers. Plaatsen die aangedaan worden door een zeldzame Pokémon, kunnen rekenen op veel publiek. Dit biedt natuurlijk kansen! Denk aan het 'lokken' van mensen door een Pokémon-figuur voor je winkel te plaatsen, zoals afgelopen week bij de HEMA het geval was. 

De kans bestaat dat Google (de ontwikkelaar van Pokémon Go is begonnen als een start-up binnen Google) de data van gebruikers verzamelt en deze aan het gedrag van deze gamers koppelt. Wellicht kunnen ze dan uiteindelijk zien wat het effect van online uitingen op offline acties is. Bijvoorbeeld: gaan mensen die een filmpje over een bepaald product hebben gezien ook daadwerkelijk naar de winkel? 

In-app aankopen zijn er intussen al en ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat er ook (product) ads ingezet gaan worden binnen de app. We wachten het af. 

Ook aan de Euroweg 5 duiken ze op!

Pokémon bij Frontis
Pokémon bij Frontis

Ook Pokémons vangen? De app is in Nederland nog niet officieel gereleased, maar je kunt hem wel downloaden via een omweg, bijvoorbeeld door een Australisch Apple-account aanmaken). In Duitsland is de app vandaag uitgekomen, dus Nederland zal niet lang meer duren!