Menu

Marco 'Williams' in The States

Geblogd door: Marco Willemsen
zaterdag 25 juni 2016
Thema: Frontis
Marco Willemsen
Afbeelding: Marco-America

Marco 'Williams' in The States

⌚ Leestijd: 8 minuten

In de week van 19 t/m 25 juni is Marco, samen met 20 andere Achterhoekse ondernemers, afgereisd naar The States. Zij werden tijdens deze reis ondergedompeld in de bijzondere ondernemerswereld van Silicon Valley, hét paradijs voor hightec innovatie. Dat blijkt ook uit de lijst met toonaangevende technologiebedrijven die er zijn gevestigd, zoals Google, Facebook, eBay, Netflix, Apple en Adobe Systems.

Marco heeft de laatste innovaties op zich af laten komen en heeft ook vooral de sfeer geproefd bij de verschillende bedrijven die zich in deze smeltkroes van vernieuwing hebben gevestigd. In deze 'liveblog' schreef hij elke dag een update met zijn belevenissen in The States. 

Marco 'Williams' in The States

24 juni - #6 in The States

Vandaag geen bedrijfsbezoeken meer op de planning, want we vliegen alweer terug naar Nederland.

Eerst 's morgens nog even 2 uurtjes de tijd om Chinatown in te lopen. Een compleet eigen gebied binnen San Francisco waar het leuk souvenirs kopen is. Ook nog snel even de City Lights Bookstore bezocht, een van de bekendste boekenwinkels van de VS waar mensen als Alan Ginsberg en Bob Dylan veel zijn geweest... Voor de liefhebber ;-)

Om 11.00 uur gingen we richting het vliegveld, waar we rond 13.00 uur vertrokken zijn. Iedereen vraagt dan natuurlijk aan elkaar wat je van deze reis meeneemt naar Nederland.

Amerika is een land van uitersten en Silicon Valley/San Francisco is hierin zelfs nog een overtreffende trap denk ik. Het is hier zoals ik al een paar keer heb aangegeven echt 'all or nothing' en ze werken allemaal vol passie aan het verwezenlijken van hun dromen. We hebben door het afwisselende programma echt een complete doorsnede gezien van wat er in SV allemaal gebeurt. Van een echt beginnende pitcher tot aan een 100 miljoen dollar 3D printerbedrijf als Carbon 3D, persoonlijk voor mij wel een van de meest indrukwekkende technologieën die ik gezien heb.

Voor Frontis geldt dat de weg die we 2 jaar geleden ingeslagen zijn de juiste is. Nog kortere lijnen tussen onze mensen en de klant om samen de innovatie aan te gaan, puur focus op online en samenwerking zoeken met andere bedrijven. Sharing is caring zoals ze in SV zo mooi zeggen en het gaat niet om nieuwe markten voor klanten ontwikkelen, maar klanten helpen bij de realisatie van nieuwe businessmodellen. Hier heb ik de nodige zaken gezien die we nog kunnen verfijnen... We zitten gelukkig al op het goede pad!

We zijn met een erg leuke groep op stap geweest, met totaal verschillende bedrijven qua werk, uitdagingen en grootte. We hadden elkaar allemaal wel wat te bieden, of het nu zakelijk of persoonlijk was. Daarmee is iedereen denk ik, met name ook door de vragen van anderen, een stuk wijzer weer teruggekomen in Nederland.

Voor mij zeker voor herhaling vatbaar en iedereen, ook de geweldige organisatie, bedankt voor een week die ik voor geen goud had willen missen!

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States

23 juni - #5 in The States

Vandaag alweer de laatste dag met bedrijfsbezoeken, waarbij we opnieuw een vol en gevarieerd programma hebben. We beginnen in de morgen met Plethora. Zij hebben een concept rondom hun geavanceerde software gerealiseerd waarbij het mogelijk is om online metaalonderdelen in kleine aantallen te laten fabriceren. Middels een eigen CAD oplossing kun je een tekening inschieten, deze wordt gecontroleerd en vervolgens krijg je een offerte. Bij akkoord wordt deze door Plethora gemaakt en naar je opgestuurd. Deze techniek wordt veel gebruikt voor prototypes. De mening van de groep was wisselend, want hoewel de software geavanceerd is vraagt men zich af of dit niet allang bestaat in Nederland. Maar goed, ze hebben toch 15 miljoen hiermee opgehaald dus de investeerders zien er blijkbaar wel wat in.

Hij gaf nog wel een aantal interessante quotes die aangeven hoe men over zaken denkt in Silicon Valley:

 • If you are bought by Google, then your software dies, met andere woorden zodra je overgenomen wordt door Google is dit het einde van je software en bedrijf;
 • Tesla meat grinder, hij had respect voor de innovaties bij Tesla maar de druk op het personeel is moordend. Zodra ze switchen van baan hebben ze last van een soort post-traumatic-stress-syndroom zoals hij dit schetst;
 • Silicon Valley is a sales game, het gaat dus om innovatieve techniek maar nog veel meer om hoe je het kunt verkopen aan de investeerders.

Vervolgens naar Carbon3D, dit zijn de makers van de snelste 3D-printers ter wereld. Recent is hiervoor in een investeringsronde 100 (!) miljoen door opgehaald. Bij binnenkomst moet je eerst een NDA (non-disclosure agreement) tekenen zoals overigens bij alle bedrijven die we bezoeken. Het wordt mij in de mail daarna nogmaals heel duidelijk gemaakt dat ik alleen online informatie en foto's mag delen na toestemming. Wel jammer want deze machine was echt indrukwekkend! Het 'trekt' namelijk voorwerpen uit vloeistof in plaats van de opbouw in lagen zoals ik veel bij 3D printers heb gezien. 

Hier gaan we nog veel van zien denk ik. Zij geven aan dat ze naast dit apparaat ook een nieuw businessmodel ontwikkelen voor klanten. Verder voorspellen zij compleet andere indelingen van productiefaciliteiten zodra deze machines meer gemeengoed worden. Hier gaat kortom in de maakindustrie nog heel veel gebeuren. Voor film en foto's Google maar eens op Carbon3D, je weet niet wat je ziet!

In de middag gaan we kijken op Stanford University. Een universiteit die om droevige reden is gesticht aan het einde van de vorige eeuw. De heer en mevrouw Stanford hadden 1 zoon en deze overleed op jonge leeftijd aan tyfus. Ze hadden veel land en geld en als eerbetoon aan hun zoon hebben ze de universiteit opgericht met als doel de beste universiteit ter wereld te worden. Uiteindelijk is dit bijna gelukt, na Harvard is het namelijk de beste universiteit van de wereld. Er zitten nu 15.000 studenten op deze universiteit waarbij collegegeld 70.000 dollar per jaar is. Alleen de mensen met geld en/of de slimsten der slimsten zitten daarom op deze school. Ze werken veel met oud-studenten waarvan er een aantal behoorlijk succesvol zijn geworden (Google oprichters, Facebook oprichter) die de universiteit donaties geven. En dit is niet misselijk aangezien ze de laatste 3 jaar ruim 6 miljard aan donaties hebben gekregen. Dat is even iets anders dan de universiteiten in Nederland. Dit geeft hen echter wel de kans om de voorsprong te houden en wellicht toch uiteindelijk nummer 1 te worden.

Aan het einde van de middag brengen we met een kleiner groepje nog een bezoek aan Cast-AR. Zij hebben een nieuw augmented reality (AR) platform ontwikkeld voor family gaming, waarbij er een speelbord op tafel ligt en je met AR brillen hier in diepte een game op kunt spelen. Je ziet kortom het spel niet op een scherm of om je heen (zoals bij veel AR toepassingen nu), maar 'ouderwets' op een speelbord voor je waardoor je minder snel een misselijk/duizelig gevoel hebt, iets wat AR brillen nogal eens veroorzaken. Je moet het zien, maar neem van mij aan dat dit erg indrukwekkend is. Je ziet hier gewoon de nieuwste vorm van gaming ontstaan waarin je straks nog meer in het spel zit. Als je echter goed kijkt dan kun je ook de toepassingen voor andere doeleinden bedenken, onder andere voor onderwijs, medische wetenschap en maakindustrie. Lancering in de VS wordt verwacht in 2017, dus nog het nodige werk is nog te doen.

Opnieuw een volle dag met erg veel verschillende indrukken, zoals eigenlijk de hele week. Het geeft bij elkaar echter wel een mooie dwarsdoorsnede van wat hier allemaal gebeurt en hoe de mensen er hier in staan. Zoals al eerder gezegd: i'ts all or nothing!

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States

22 juni - #4 in The States

Vandaag vroeg op pad voor een bezoek aan Equinix helemaal op het zuidelijkste puntje van Silicon Valley. Frontis werkt in Nederland (Enschede) ook met Equinix, we hebben hier sinds 2 jaar al onze hostingservers ondergebracht. Het is voor mij daarom niet echt een verrassing wat voor beveiligingsniveau dergelijke datacenters hebben. Het is allemaal 'redundant', dat wil zeggen dubbel uitgevoerd qua beveiliging en installatie.

Daar bovenop krijgen we vandaag een rondleiding door Keith, een ex-military, met dito spraakvolume en uitstraling... It's all brute force around here! Blijft indrukwekkend hoe het er in datacenters uitziet in deze staan ook nog eens Google-, Facebook- en overheidssystemen staan. Dit behoort daarmee tot een van de meest kritieke gebouwen in de VS in geval van calamiteiten. Bij ernstige ongeregeldheden liggen de scenario's al klaar om dergelijke gebouwen met tanks te beveiligen. Geeft een beetje het belang van dergelijke datacenters aan.

Vervolgens rijden we over Sand Hill Road, waar alle venture capitalists (VC's) gevestigd zijn aan 1 straat. Iedereen in SV hoopt uiteindelijk hier uitgenodigd te worden om een miljoenen/miljarden investering op te halen. Met de hoeveelheid geld die hier aanwezig is en waar zaken mee wordt gedaan behoort deze plek tot een van de grootste economische handelsplekken ter wereld. Ik hoorde zelfs top 5! Alles aan 1 kort straatje... ook helemaal SV!

Daarna brengen we een bezoek aan Particle, een bedrijf dat Internet of Things (IoT) inzet in een B2B omgeving. Het laat simpel gezegd apparaten praten met het internet. Interessante conclusie direct bij de start van hun presentatie: IoT is zeer moeilijk om te realiseren op dit moment door achterstand in de industrie en kennisgebrek over het onderwerp, waardoor op dit moment projecten veelal nog mislukken. Echter in 2017/2018 zijn ze verder en wordt het enorm veel groter. Op dit moment is het een 'real battleground of IoT tech giants' (jaja we zijn in de VS!), met andere woorden ook hier vechten Microsoft, Google en vooral Amazon om wie nu met het beste product gaat komen. Kort wat bevindingen van de mensen van Particle:

 • AWS Amazon: goed product maar weinig ondersteuning en dat is nu de bottleneck om het uit te rollen;
 • Microsoft Azure: minder ervaring maar van oudsher juist wel een enorm bestaand Microsoft helpdesk netwerk;
 • Google: lang met gesloten betaversie bezig en loopt hierdoor nu achter, maar ze laten weinig los hoe ver ze zijn. Dus is het nu niet zeker waar ze mee gaan komen en wat de impact gaat zijn voor de andere 2.

Het is een start-up die eigenlijk de eerste fase voorbij is. Particle maakt reeds omzet en heeft een flink klantenbestand opgebouwd. Let op: ze maken omzet maar verdienen denk ik nog steeds niet veel, maar daar gaat het hier niet om in eerste instantie...  Als eerste de massa bereiken en dan cashen.. simple as that!

Ze zijn begonnen zoals iedere start-up geacht wordt: 50.000 dollar eerst bij vrienden, geïnteresseerden en famile om het idee verder uit te werken, vervolgens via Kickstarter 600.000 dollar binnengehaald om het product daadwerkelijk in eerste serie te produceren en nog een 500.000 dollar vervolgronde om door te ontwikkelen. Ze maken een apparaatje, ziet er uit als chip (sorry ben niet zó technisch) waarmee je zelf je apparaat met het internet kunt verbinden in de cloud. Iedere leverancier kan dit inbouwen en gebruik maken van hun platform met een licentiemodel waar ze geld mee verdienen. Volgens hen bouwen ze geen nieuw product maar een nieuw businessmodel voor hun klanten. Dat is er een om over na te denken want daar zit natuurlijk wat in... ook voor Frontis. Dit valt overigens wel op in SV, ze zijn allemaal bezig om platformen te bouwen, het is dus vooral veel software die ontwikkeld wordt en nauwelijks hardware.

Als je vraagt wat hun droom is dan zeggen ze gewoon zonder met de ogen te knipperen: na Microsoft en Google 'the next big thing zijn'. Als je dit in Nederland zegt dan lacht iedereen je uit maar hier vinden ze dat prachtig... En eigenlijk is dat ook wel zo ;-) Tip die ze gaven voor mensen die in IoT verder willen: begin klein!

Het bezoek van die middag is uitgevallen dus hebben we wat tijd om de stad door te lopen en op een terrasje te zitten, met dit weer erg vervelend allemaal. In de avond hadden we echter wel een programma, we brengen een bezoek aan een start-up event, die worden hier dagelijks georganiseerd in SV. Mensen die echt nog aan het begin staan qua start-up krijgen hier de kans om te pitchen om te kijken wat mensen van het idee vinden. Met 23 mensen waren we ongeveer de helft van het aantal mensen aanwezig en dat vonden de Amerikanen natuurlijk 'AWESOME!'. Dat valt namelijk wel op. De Amerikanen zijn allemaal enorm open en vertellen je alles... Ook zijn ze bereid je altijd te helpen als start-up, ook onderling. Wat dat betreft geen geheimen, maar zoals ze zelf zeggen: sharing is caring. Als je de boel belazert dan heb je het echter ook gelijk verbruit.. wat dat betreft gaat de tamtam snel rond in SV.

Allereerst spreekt een dame die een start-up succesvol heeft gemaakt en zodoende ervaringen deelt met beginnende start-ups. Ze heeft 3 jaar geleden de website www.crowdmed.com gelanceerd, waarbij patiënten die na jaren doktersbezoek geen diagnose vinden hun verschijnselen online zetten, zodat de community een diagnose kan stellen. Dit is erg succesvol aangezien mensen met dezelfde symptomen deze beter herkennen dan doktoren. Veel media exposure gehad, o.a. Oprah en daarna ging de bal rollen. Ze had een aantal interessante meningen: 

 • Haal geen geld op. Blijf weg bij de accelerators en venture capitalists. Zo kosten accelerators kosten je om binnen te komen gelijk al 7% van je aandeel;
 • Dit is dus erg in tegenstelling met het bezoek van gisteren aan Plug and Play center waar juist iedereen bij de accelerator wil zitten;
 • Zorg verder voor gratis PR en zorg dat je met mond-tot-mond reclame verder komt.

Verder is SV echt een blanke mannen aangelegenheid, andere rassen en vrouwen zijn duidelijk in de minderheid al wordt hier wel aan gewerktWel verrassend vond ik voor een dergelijke moderne innovatieve regio... Behoorlijk ouderwets weer dus!

Wat de dame wel eerlijk aangaf is dat 3 jaar geleden iedereen die ook maar enigzins een 'briljant' idee had direct 1 miljoen kreeg overgemaakt in SV. Die tijden zijn nu echt voorbij. Het is nu veel lastiger om geld te krijgen, wat dat betreft heeft SV een duidelijke realitycheck gehad.
 

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States

21 juni - #3 in The States

Vandaag staan een 2-tal bezoeken op het programma: 's morgens naar de TechShop en 's middags naar Plug And Play.

TechShop komt voort uit de Makers Movement, o.a. ook bekend van het Burning Man festival. Zij gaan er vanuit dat iedereen creativiteit in zich heeft en geven o.a. mensen die hele dagen in een kantoor zitten de ruimte om met verschillende tools aan hun dromen te bouwen. Op een oppervlakte van 15.000 - 20.000 ft met bijvoorbeeld professionele las-, kant- en lasermachines incl. software, 3D printers en nog veel meer heb je voor 150 dollar per maand de mogelijkheid deze te gebruiken om iets te bouwen. Deze constructie wordt veel gebruikt om prototypes te bouwen en ze bieden hiernaast ook trainingen om de machines te leren gebruiken zodat het ook voor onervaren mensen mogelijk is om te bouwen wat je wil. Een enorm succes in de VS. Naast de fysieke ruimtes organiseren ze ook jaarlijks bijeenkomsten die door 1.000.000 mensen bezocht worden om creativiteit te stimuleren. Veel maakbedrijven die mee zijn op deze trip zien hier ook een mooie kans voor ICER in Ulft.

Vervolgens 's middags een bezoek aan de zogenaamde accelerator Plug and Play (PNP). Een accelerator heeft tot doel start-ups te koppelen aan investeerders. Uit PNP zijn onder andere PayPal en Dropbox voortgekomen. Het is een enorm gebouw met 350 start-ups onder 1 dak, waarbij er een omgeving is gecreëerd waarin start-ups, investeerders en multinationals elkaar ontmoeten om zodoende de perfecte match te realiseren. Doel is om binnen de muren van PNP, waarbij ze alle faciliteiten hebben die je als start-up zoekt (ruimte, internet, eten, drinken, vergaderruimtes, etc.), aan het werk te gaan met je briljante idee met als doel de unicorn (+ 1 miljard bedrijf) uit de grond te stampen in minder dan 5 jaar. PNP neemt altijd een klein aandeel in een start-up als tegenprestatie, dus bij een unicorn is het bingo, PayPal is zo bijvoorbeeld verkocht voor 1,5 miljard! Er zitten ook veel multinationals binnen de muren om deze ontwikkelingen te volgen. We hebben vandaag een presentatie gehad van Hicham Sabir van Philips. Hij zit nu 9 maanden in SV en is hier door Philips puur en alleen naartoe gestuurd om start-ups te zoeken die de Philips systemen met hun software kunnen verrijken.

Philips zit hier voor connected lighting, dat wil zeggen: data uit licht halen. Overal hangen lampen en door deze intelligent te maken en met elkaar te verbinden krijg je interessante informatie over deze ruimte, zoals: worden deze wel gebruikt en zo ja door hoeveel mensen? Door beacons en RFID te integreren kun je nog verder gaan qua tracking en monitoring van gebruikers van deze ruimte. Kortom zoals ze bij Philips zeggen: Lighting beyond illumination!

Aandachtsgebieden daarbij zijn:

 • Smart cities, nieuwe mogelijkheden qua straatverlichting en data die hier uitgehaald kan worden
 • Office life under the Digital building, het kantoor van de toekomst die zelf reguleert hoeveel licht er nodig is in kader van energie besparing
 • Personal wireless lighting systeem, licht en bijbehorende info op maat
 • Leading the way in retail, nieuwe ontwikkelingen van licht in combinatie met ibeacons en RFID
   

Na Philips kwam het bedrijf Reality Analytics een presentatie geven, zij zijn 1 van de 350 start-ups binnen het gebouw. Kort gezegd hebben ze een algoritme ontwikkeld waarmee het door middel van trillingen of geluidsgolven mogelijk is om zaken op te sporen. Bijvoorbeeld roest in brugconstructies, trillingen van machineonderdelen. Door het systeem te trainen in oneffenheden kan het op grote schaal op basis van fotografie deze oneffenheden ook op andere vergelijkbare situaties traceren. Hierdoor is het mogelijk om foto's die door drones gemaakt worden, volledig te ontleden en hier met kleur onregelmatigheden of specifieke kenmerken van oppervlaktes in aan te tonen.

Vervolgens een presentatie van een andere Estlandse startup: Thinnect. Zij hebben een systeem ontwikkeld die middels 'Internet of Things' eenvoudiger data uit systemen met elkaar kan laten uitwisselen. Philips test hiermee samen om bijvoorbeeld in ruimtes te meten hoeveel mensen hier aanwezig zijn en dus hoeveel licht er nodig is.

PNP is echt een smeltkroes van vernieuwing en innovatie waarbij je eerst omver geworpen wordt door alles wat daar gebeurd en wat je om je heen ziet, echter ook hier zal 80% nooit echt het levenslicht zien. Opnieuw net als gisteren de wet van Silicon Valley: all or nothing. Een andere voor mij zeer opvallende conclusie is dat niet de bedrijven die gesticht worden door briljante studenten van universiteiten uiteindelijk de toppers zijn. De echte unicorns waar iedereen op zit te azen worden gesticht door mensen met enkele jaren werkervaring in een bepaalde branche, daarmee weten wat er anders kan en dit met een systeem gaan verbeteren. Het zijn dus niet de jonkies die het hier maken zoals zo vaak wel als beeld wordt verondersteld. Een goed idee komt uit ervaring!

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States

20 juni - #2 in The States

Na redelijk wat slaap en een goed ontbijt achter de kiezen de bus in naar onze eerste afspraak vandaag op het Nederlandse Consulaat in San Francisco. Alleen het uitzicht over San Francisco vanaf de 30+ verdieping is al een belevenis, geweldig met dit mooie weer.

De Consul, Robin Vogel (wiens roots nog in Winterswijk blijken te liggen) heet ons van harte welkom en legt uit wat het consulaat doet voor Nederlandse bedrijven die hier zitten. Met name ingangen creëren om in contact te komen met de lokale innovatieve bedrijven (incl. startups). Ieder groot respectabel bedrijf in de wereld heeft hier een vestiging om puur in de gaten te houden wat er allemaal gebeurt. om te zorgen dat men geen ontwikkelingen mist, het gaat hier namelijk allemaal om snelheid... Wie is de eerste!

Vervolgens preekt Rob Adams van Six Fingers over het ondernemersklimaat in de VS en Silicon Valley (SV) in het bijzonder. SV, met een grootte van 80x10 km is echt een landje op zich in de staat California. 55% van alle wereldwijde investeringen worden hier gedaan door techbedrijven. Het is niet erg dat zaken mislukken, juist goed want daar leer je alleen maar van. Als iemand 4x failliet is gegaan mag je er vanuit gaan dat hij hier iets van leert en dus een 5e keer wel slaagt. Het is daarmee zo dat 0,1% van alle startups slaagt en ze investeren daarvoor in eerste instantie enkel in het bedrijf, eigen inkomen is nauwelijks aan de orde... Dit komt 'vanzelf' als je een klapper maakt: all or nothing dus!

Daarna spreekt Martijn Lancee, een Nederlander die een aantal jaar werkzaam is bij Google. Het is een korte presentatie met veel ruimte voor vragen. Uiteraard komt het werkklimaat bij Google aan de orde. Er heerst veel vrijheid, echter blijkt wel dat het met name de topprogrammeurs zijn die echt de wereldsterren hier zijn. Zij hebben met name alle privileges en financiële prikkels om aan Google verbonden te blijven. Naast deze happy few is het gewoon hard werken in een verrassend bureaucratische organisatie.

De trend waar ook Google op inzet is predictive search, waarmee Google dus steeds meer alvast voorspelt wat je graag als resultaat wilt zien op basis van je gedrag. Als bedreiging ziet men bedrijven die mobiel middels een beter algoritme een beter zoeksysteem ontwikkelen dat door middel van kapitaal snel groot wordt gemaakt.

Aansluitend spreekt Maaike Dooijer van Business Model Inc, van de bekende managementboeken. Zij is pas recent in San Francisco en geeft haar eerste indruk. 70% van de mensen huurt in de binnenstad met huurprijzen van 3.000 dollar per maand voor een 1 kamer studio! Ziektekostenverzekering 1.500 dollar per persoon... Inwoners verdienen hier goed, maar het leven hier is dan ook enorm duur.

Silicon Valley is na WO2 met veel overheidssubsidie opgestart om met name de race naar de maan destijds te winnen. Nu zijn het de overheid en de banken die ook hier de boel remmen en frustreren. Volgens haar 100x erger nog dan in Nederland en tegenstrijdig met het innovatieve karakter van de gevestigde bedrijven.

Conceptcar

Na een lunch gaan we op bezoek bij de Autodesk Gallery, het bedrijf bekend van onder andere Autocad. In deze tentoonstelling is te zien wat er allemaal door de jaren heen ontwikkeld is met dit softwarepakket. De making of Avatar en het bouwen van conceptcars komen voorbij.

Het middagprogramma is volledig bij Adobe, bij de meeste mensen bekend van de Acrobat Reader voor PDF's. Adobe doet enorm haar best om van dit imago af te komen en na het bezoek denk ik terecht. Ze bestaan reeds sinds de jaren '80 en het is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat 5 jaar geleden een enorme draaibeweging heeft gemaakt met dito risico om weer voor de toekomst mee te kunnen doen. Was Adobe in het verleden leverancier van een softwarepakket (ofwel dozenschuiver van licenties), op dit moment zijn ze de grootste cloudsoftware-leverancier in de wereld met een 3-tal pakketten die indien nodig ook samenwerken:

 • Creative Cloud: alle zaken waar ontwerpers mee van doen hebben zoals Photoshop, InDesign, etc. maar nu volledig beschikbaar in de Cloud. Het zijn abonnementen die opzegbaar zijn, daarmee moet Adobe iedere keer weer haar best doen om de gebruikers te overtuigen om de jaarlijkse updates te kopen. Dit heeft enorm geleid tot een innovatief denken binnen de organisatie. Ze willen geen licenties meer aan de man moeten brengen, de gebruikers moeten de licentie per se willen hebben en daarbij door de nieuwe features niet kunnen wachten.
 • Marketing Cloud, dit is een nieuw gebied waar men dus in recordtijd een enorm marktaandeel mee heeft veroverd en wat 5 jaar geleden nog niet bestond. Het richt zich met name op contentbeheer en marketing automation, waarbij deze laatste met name het verhogen van sales van de klanten van Adobe het belangrijkste is. Alles draait daarbij op personalisatie voor de eindgebruiker en zorgen dat de boodschap die een bedrijf uitdraagt exact aansluit.
 • Document Cloud, zoals de naam doet vermoeden heeft men hier een systeem ontwikkeld dat het makkelijk maakt om documenten te delen en nog belangrijker: te ondertekenen en het gehele proces van verschillende papierstromen zodoende te versnellen.

Adobe is wellicht de 'grand old lady' van Silicon Valley maar met een verdubbeling van de omzet in de laatste 3 jaar echt een speler om rekening mee te houden. Wellicht nog wel een stuk indrukwekkender dan Google en dat had ik in ieder geval niet verwacht,

Na bij de Thai een glas koud water over de rug gekregen te hebben, lekker koel met dit weer, en nog kort even met z'n allen in de bar nagepraat te hebben, ging om 11 uur 's-avonds het lampje weer uit. Weer een hoop gehoord en gezien, erg interessant!

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States

19 juni - Dag #1 in The States

Zondag 19 juni (gisteren) ben ik om 04.00 uur 's morgens opgestaan om vervolgens om 06.30 uur in te checken op Schiphol met het hele reisgezelschap, iedereen natuurlijk behoorlijk 'excited' over de hele trip: kom maar op! Om 09.50 uur vertrokken we dan eindelijk richting The States, om na een reis van 10,5 uur in San Francisco aan te komen. Lokale tijd: rond 11.30 uur (lijkt wel of ik in een tijdmachine heb gezeten). Het zonnetje schijnt, 20+ graden, mooi!

We hebben een mooi hotel 'downtown' met de bekende trammetjes voor de deur. Eerst inchecken en om de jetlag te voorkomen, gelijk op de fiets (want we blijven toch Hollanders) een tour maken door San Francisco. Langs de Bay en over de Golden Gate Bridge naar Sausolito en vervolgens weer met de boot terug. Erg mooie omgeving en prachtige uitzichten, aanrader!

Na wat te hebben gegeten het bed in, na een dag van meer dan 24 uur was dit uiteraard geen probleem. Morgen (vandaag voor jullie) begint het 'zakelijke' deel met bedrijfsbezoeken. I'll keep you posted! ;-)

Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States
Marco 'Williams' in The States